Pogosta vprašanja

Kaj potrebujem ob sprejemu v bolnišnico?

Ob sprejemu v bolnišnico ali ob zdravstvenem pregledu v bolnišnični ambulanti je potrebno s seboj prinesti naslednje dokumente:

 • potrjeno zdravstveno kartico,
 • veljavno napotnico svojega osebnega zdravnika,
 • dokazilo o zdravstvenem zavarovanju (prostovoljno, nadstandardno),
 • zdravstvene dokumente/izvide o predhodnih zdravljenjih oziroma zdravnikovih napotkih (npr. odpustnice, laboratorijske izvide, rentgenske
 • potni list (velja za tujce),
 • v primeru, da gre za sprejem v porodnišnico, morate imeti še materinsko knjižico. 

Ali sem ob nujnih primerih lahko sprejet tudi brez potrjene zdravstvene izkaznice?

V nujnih primerih bolnika sprejmemo tudi brez zdravstvene dokumentacije. Si jo je pa med zdravljenjem potrebno čim prej priskrbeti.

Kaj je z mojo obleko in drugimi vrednostnimi predmeti med bivanjem v bolnišnici?

Svoja oblačila boste lahko shranili v garderobno omaro v bolniški sobi. Na nekaterih oddelkih pa boste naprošeni, da zaradi drugačne organizacije dela obleko, obuvalo in druge osebne stvari oddate svojcem ali bližnjim, da jih odnesejo domov. Priporočamo, da nakit, denar in druge vrednostne predmete oddajte svojcem. Svetujemo vam, da pri sebi nimate večjih dragocenosti. Za vrednostne predmete, ki jih boste obdržali pri sebi, odgovarjate sami. V primeru močnega poslabšanja vašega zdravstvenega stanja (nezavest), bomo proti podpisu vaše vrednostne predmete in denar izročili svojcem ali drugim pooblaščenim osebam. V čakalnicah in drugih prostorih bolnišnice ne odgovarjamo za osebne stvari.

Ali lahko starši prespijo pri svojem otroku, kadar ostane v bolnišnični oskrbi?

Eden od staršev ima pravico sobivanja v bolnišnici z bolnim otrokom do njegovega dopolnjenega šestega leta starosti. Po dopolnjenem šestem letu starosti obstaja možnost, da eden od staršev sobiva z bolnim otrokom kot spremljevalec samoplačnik. Sprejem je odvisen od prostorskih možnosti posameznega oddelka. O tem se dogovorite z zdravnikom v sprejemni ambulanti. V tem primeru plačate stroške bivanja in prehrane v bolnišnici. Informacijo o višini in načinu plačila boste dobili ob sprejemu.

Kaj pomeni biti tešč?

Da se določena preiskava lahko izvede na pravilen način in uspešno, morate na preiskavo priti tešči. Tešči morate priti na preiskave računalniške tomografije in na določene druge preiskave - ultrazvok, preiskave želodca, požiralnika ... Biti tešč pa pomeni, da zadnje štiri ure pred preiskavo ne zaužijete nobene hrane in pijače.

Kaj pomeni biti popolnoma tešč?

Popolnoma tešči morate biti na preiskavi želodca z nadaljevanjem pasaže, ultrazvoka notranjih organov in preiskavo ledvic. Na dan pred preiskavo so dovoljeni:

 • kava,
 • čaj,
 • prepečenec,
 • beli kruh,
 • jogurt,
 • maslo,
 • marmelada,
 • med,
 • čista juha,
 • prežganka,
 • pire krompir, 
 • kuhana riba.

Po zajtrku morate vzeti odvajalo in piti veliko čiste vode (od 2 do 3 litre). Kot odvajalno sredstvo priporočamo Coloclens sirup, ki ga brez recepta dobite v lekarni. Sirup zaužijte po navodilih proizvajalca.
Po 22. uri zvečer morate ostati tešči, kar pomeni, da ne smete več ničesar jesti ali piti. Na dan preiskave ne smete ničesar jesti ali piti, kar velja že od prejšnjega dne. Niti ni dovoljeno piti, zvečiti zvečilni gumi ali jesti bonbonov. 

Kaj pomeni biti popolnoma tešč in ščiščen?

Da se določena preiskava na pravilen način in uspešno izvede, moramo na preiskavo priti popolnoma tešči in ščiščeni. Popolnoma tešči in ščiščeni morate priti na kontrastno preiskavo debelega črevesa in preiskavo hrbtenice v ledvenem in križnem predelu. Dva dni pred preiskavo so dovoljeni kava ali čaj, prepečenec, marmelada. Po zajtrku morate vzeti odvajalno sredstvo in piti veliko čiste tekočine (2 do 3 litre). Kot odvajalno sredstvo priporočamo Coloclens sirup, ki ga brez recepta dobite v lekarni. Sirup vzemite po navodilih proizvajalca. Po 22. uri zvečer morate ostati tešči, kar pomeni, da ne smete več ničesar jesti ali piti.
Na dan preiskave ne smete ničesar jesti in ne piti, kar velja že od prejšnjega dne. Ni dovoljeno kaditi, zvečiti zvečilnih gumijev ali jesti bonbonov.

Ali imam lahko ob preiskavi na sebi obleko, nakit in druge kovinske izdelke?

Pred vsako preiskavo se iz preiskovalnega področja mora odstraniti nakit, ure, pasovi, drugi kovinski deli, kot so opornice, proteze in obleka. Vsi ti predmeti lahko poslabšajo kvaliteto izvedene preiskave ali celo negativno vplivajo na njen izid (lahko namreč zakrijejo patološke spremembe). Najboljše je, da se nakit in stvari, ki niso nujno potrebne, odstranijo že doma. V kabini se pred diagnostiko po potrebi odstrani še obleka in čevlji. Vsem preiskovancem priporočamo, da se na dan preiskave oblečejo v primerno spodnje perilo in si s tem prihranijo morebitno nelagodno počutje med preiskavo.

Kam lahko oddam svoje pohvale ali pritožbe v zvezi z obravnavo v bolnišnici?

Vsi zaposleni v Splošni bolnišnici Murska Sobota si prizadevamo za zadovoljstvo in dobro počutje naših pacientov in obiskovalcev, ter za kakovostno in varno obravnavo pacientov. Pri tem so nam lahko v veliko pomoč vaše povratne informacije, zato vas vljudno naprošamo, da nam posredujete svoje mnenje, predloge, pripombe, na podlagi katerih bomo še izboljšali zadovoljstvo uporabnikov. V ta namen je na vsakem oddelku poleg oglasne deske skrinjica za predloge, pripombe, pohvale.

Svoja mnenja in pohvale lahko pisno pošljete tudi na naslov:
mag. Zdenka Gomboc,
Splošna bolnišnica Murska Sobota,
Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6,
9000 Murska Sobota.

Ali lahko zapustim bolnišnico na lastno zahtevo?

Če želite zapustiti našo bolnišnico prej oziroma brez privolitve vašega zdravnika, vas prosimo za pisno izjavo iz katere bo razvidno, da zapuščate bolnišnico na lastno željo in odgovornost.

Na kaj moram biti pozoren ob odpustu iz bolnišnice?

Čas odhoda, ko boste brez večje nevarnosti za svoje zdravje zapustili bolnišnico, bo predlagal zdravnik. Predčasen odhod iz bolnišnice, brez soglasja lečečega zdravnika, je mogoč ob podpisu pisne izjave, s katero pacient prevzame odgovornost za morebitne zdravstvene zaplete.

Če bo le mogoče, vas bomo o datumu odpusta obvestili nekaj dni prej, praviloma pa vsaj dan prej, da si boste lahko pravočasno uredili vse potrebno. Praviloma so pacienti iz bolnišnice odpuščeni v dopoldanskem času pred kosilom. Če boste potrebovali prevoz z rešilnim avtomobilom, se boste o tem dogovorili z vašim zdravnikom.

Ob odpustu boste prejeli:

 • odpustnico iz bolnišnice, ki jo čim prej izročite izbranemu osebnemu zdravniku; priporočamo vam, da fotokopijo obdržite zase,
 •  dokumentacijo, ki ste jo prinesli s seboj,
 • informacije v zvezi s kontrolnim pregledom,
 • ustna in/ali pisna zdravstveno vzgojna navodila,
 • svoja oblačila, ki ste jih oddali ob sprejemu,
 • dragocenosti, ki ste jih shranili v bolnišnični sef,
 • račun opravljenih storitev za vašo informacijo. 

Če zaradi zbiranja izvidov do vašega odpusta sobni/lečeči zdravnik ne bo mogel napisati odpustnega pisma, boste dobili začasno odpustnico z vsemi navodili za nadaljnje zdravljenje in zdravstveno nego. V tem primeru vam bomo odpustno pismo poslali po pošti, lahko pa ga po dogovoru dvignete tudi sami.

Otrok do dopolnjenega osemnajstega leta starosti ne smemo odpustiti brez prisotnosti staršev oziroma skrbnikov, zato vas prosimo, da ste pri odpustu otroka prisotni.

Prav tako brez spremstva ne odpuščamo domov pacientov, ki po naši presoji potrebujejo pomoč.

Kdo je lahko krvodajalec?

Krvodajalec je lahko vsak posameznik, ki je zdrav in star med 18 in 65 let ter tehta najmanj 50 kg. Ženske lahko darujejo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece. Odstopanja od navedenih pogojev lahko izjemoma odobri zdravnik.
V Sloveniji dajemo kri prostovoljno, brezplačno in anonimno. Transfuzijska služba zagotavlja zadostno preskrbo s krvjo v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije, zahvaljujoč plemenitosti in altruizmu številnih posameznikov in organiziranih skupin, ki se brez zadržkov in vedno znova udeležujejo rednih krvodajalskih akcij.

Kako se pripravim na krvodajalstvo oz. na odvzem krvi?

V naši bolnišnici v Enoti za transfuzijsko dejavnost organiziramo krvodajalske akcije za posameznike in manjše organizirane skupine ob ponedeljkih. Ob četrtkih pa organizira krvodajalsko akcijo posamezno območno združenje Rdečega križa v Pomurju in to za večje skupine krvodajalcev. Zaželeno je, da pred odvzemom krvi niste tešči, še posebej, če šele nameravate postati krvodajalec in k nam prihajate prvič. V tem primeru vam svetujemo, da doma zaužijete še pred dajanjem krvi manjši nemasten obrok (npr. kruh z marmelado ali medom, čaj, sadni sok in kavo - slednjo le, če se ne zdravite zaradi zvišanega krvnega pritiska). Po odvzemu krvi pa vas vabimo v bolnišnično jedilnico na malico.

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota
E: info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost