Oddelek za radiologijo

Na Oddelku za radiologijo, ki se nahaja v pritličju med kirurško in internistično zgradbo, opravljamo diagnostično in interventno radiološko dejavnost. Izvajamo preiskave z rentgenskimi aparati, ultrazvočne preiskave, preiskave z računalniško tomografijo, preiskave z magnetno resonančnim tomografom in interventne posege na ožilju.

KLASIČNA RADIOLOGIJA

Klasično slikanje kosti in pljuč je v naši praksi prva, najpogostejša in najenostavnejša radiološka slikovna metoda, zlasti pri poškodbah skeleta in prsnih organov. Osnovne prednosti teh preiskav so enostavnost in splošna dostopnost.

INTERVENTNA RADIOLOGIJA

Poleg diagnostične obdelave opravljamo tudi zahtevne posege na ožilju, tako na arterijah kot na venah. Zdravimo periferno okluzivno arterijsko bolezen in kronično vensko popuščanje. Vstavljamo perkutane nefrostome in izvajamo praznjenje tekočinskih kolekcij.

ULTRAZVOK

Ultrazvočni pregled je v vsakdanji praksi praktično nepogrešljiv, ker omogoča enostaven pregled trebušnih organov, spolovil, ščitnice, sklepov in žil. Že konvencionalni, transabdominalni ultrazvok v sivi skali daje izčrpno informacijo. Integracija tega ultrazvoka z Dopplerjem in barvnim Dopplerjem pa meje zmožnosti ultrazvočne preiskave še dodatno razširja, pa tudi zato, ker je v primerjavi z drugimi slikovnimi metodami, s CT (računalniška tomografija) ali z MR (magnetna resonanca), dostopnejši, cenejši, predvsem pa povsem neškodljiv za pacienta. Uporabljamo najsodobnejše tehnološke dosežke, kot je spojitev žive slike s slikami z računalniškega tomografa in magnetnoresonančnega tomografa.

CT DIAGNOSTIKA

Za natančnejšo diagnostiko se poslužujemo CT preiskav. Opravljamo vsa sodobna CT slikanja, tudi preiskave srca in določanje sestave kamnov v ledvicah.

MR DIAGNOSTIKA

Uvedba slikovne magnetne resonance v klinično prakso sodi med najpomembnejše prispevke v izboljšanju klinične diagnostike pri skoraj vseh bolezenskih procesih. Magnetna resonanca ne deluje na osnovi rentgenskih žarkov, zato zdravju ni škodljiva.

MAMOGRAFIJA

Na oddelku opravljamo tudi mamografijo, ki je nujna preiskava za pregled dojk. Poleg klasične mamografije opravljamo tudi tomosintezo dojk in izvajamo debelo igelne biopsije sumljivih spremeb v dojkah.

Seznam zdravstvenih delavcev


PRIVOLITEV V IZVEDBO POSEGA S KONTRASTNIM SREDSTVOM

MR PREISKAVA POJASNILO IN SOGLASJE

UZ TREBUHA

PREISKAVA OŽILJA Z UPORABO DOPLERJA

UZ ŠČITNICE IN VRATU

CT PREISKAVA

UZ DOJK

MAMOGRAFIJA

Razpored oddelka:
Čakalne dobe
oddelka
Naše čakalne dobe
Kontakt
Oddelek za radiologijo
Vodstvo
Aleksander Kisilak, dr. med., spec. radiolog
dr. med., spec. rad.
Predstojnik Oddelka za radiologijo

T: 02 512 35 71
E:

Katja Zauneker
dipl. ing. radiološke tehnologije
Glavni radiološki inženir
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost