Oddelek za radiologijo

Na Oddelku za radiologijo v pritličju med kirurško in internistično zgradbo opravljamo diagnostično in interventno radiološko dejavnost. Izvajamo preiskave z rentgenskimi aparati, ultrazvočne preiskave, preiskave z računalniško tomografijo, preiskave z magnetnoresonančnim tomografom in interventne posege na ožilju.

KLASIČNA RADIOLOGIJA

Klasično slikanje kosti in pljuč je v naši praksi prva, najpogostejša in najenostavnejša radiološka slikovna metoda, zlasti pri poškodbah skeleta in prsnih organov. Osnovne prednosti teh preiskav so preprostost in splošna dostopnost.

INTERVENTNA RADIOLOGIJA

Poleg diagnostične obdelave opravljamo tudi zahtevne posege na ožilju, tako na arterijah kot na venah. Zdravimo periferno okluzivno arterijsko bolezen in kronično vensko popuščanje. Vstavljamo perkutane nefrostome in izvajamo praznjenje tekočinskih kolekcij.

ULTRAZVOK

Ultrazvočni pregled je v vsakdanji praksi praktično nepogrešljiv, ker omogoča enostaven pregled trebušnih organov, spolovil, ščitnice, sklepov in žil. Že konvencionalni, transabdominalni ultrazvok v sivi skali daje izčrpno informacijo. Integracija tega ultrazvoka z Dopplerjem in barvnim Dopplerjem pa meje zmožnosti ultrazvočne preiskave še dodatno razširja, pa tudi zato, ker je v primerjavi z drugimi slikovnimi metodami, z računalniško tomografijo (CT) ali z magnetno resonanco (MR), dostopnejši, cenejši, predvsem pa povsem neškodljiv za pacienta. Uporabljamo najsodobnejše tehnološke dosežke, kot je spojitev žive slike s slikami z računalniškega tomografa in magnetnoresonančnega tomografa.

DIAGNOSTIKA CT

Za natančnejšo diagnostiko uporabljamo preiskave CT. Opravljamo vsa sodobna slikanja, tudi preiskave srca in določanje sestave kamnov v ledvicah.

DIAGNOSTIKA MR

Uvedba slikovne magnetne resonance v klinično prakso sodi med najpomembnejše prispevke v izboljšanju klinične diagnostike pri skoraj vseh bolezenskih procesih. Magnetna resonanca ne deluje na osnovi rentgenskih žarkov, zato zdravju ni škodljiva.

MAMOGRAFIJA

Na oddelku opravljamo tudi mamografijo, ki je nujna preiskava za pregled dojk. Poleg klasične mamografije opravljamo tudi tomosintezo dojk in izvajamo debelo igelne biopsije sumljivih spremeb v dojkah.

Seznam zdravstvenih delavcev na Oddelku za radiologijo

Seznam radioloških inženirjev

PRIVOLITEV V IZVEDBO POSEGA S KONTRASTNIM SREDSTVOM

MR PREISKAVA POJASNILO IN SOGLASJE

UZ TREBUHA

PREISKAVA OŽILJA Z UPORABO DOPLERJA

UZ ŠČITNICE IN VRATU

CT PREISKAVA

UZ DOJK

MAMOGRAFIJA

Razpored oddelka:
Čakalne dobe
oddelka
Naše čakalne dobe
Kontakt
Oddelek za radiologijo: 02 512 35 71
Naročila na preglede: 02 512 37 30
Vodstvo
Aleksander Kisilak
dr. med., spec. rad.
Predstojnik Oddelka za radiologijo
Nina Bauer
dipl. ing. radiološke tehnologije
Glavna radiološka inženirka

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota

Splošne informacije:
info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Informacije o čakalnih dobah in naročanju:
narocila at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Izberite katere informacije vas zanimajo:*
Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost