Visok jubilej otroškega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota

09.10.2015

V okviru praznovanja 50-letnice otroškega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota so danes v Murski Soboti pripravili vseslovensko srečanje Pediatrične sekcije Slovenija. Osrednja tema srečanja je bila tuberkuloza pri otrocih, katero so tematsko nadgradili in predstavili diagnostično metodo LTBO ter smernice obravnave otrok po stiku z bolnikom s tuberkulozo.V drugem delu srečanja pa so bili  prikazani zanimivi primeri. Otroški oddelek v Murski Soboti že vsa leta zagotavlja specialistično pediatrično ambulantno in bolnišnično zdravstveno dejavnost za otroke in mladostnike do 18. leta starosti. Letno sprejmejo in bolnišnično oskrbijo okrog 2000 otrok ter ambulantno pregledajo več kot 4000 otrok. Otroški oddelek v soboški bolnišnici trenutno zaposluje 4 zdravnike specialiste, 9 specializantov, 4 diplomirane medicinske sestre oz. diplomirane zdravstvenike, 23 srednjih medicinskih sester, 2 administratorki in 2 nevro – fizioterapevtki.

Srečanju je sledila svečanost ob 50-letnici otroškega oddelka v okviru katerega sta predstojnik oddelka asist.mag. Zdravko Roškar, dr.med.,spec. pediater in glavni zdravstvenik Jožef Sever, dipl. zdravstvenik  podelila zahvalne listine za uspešno delo na področju pediatrije in pediatrične zdravstvene nege. Zahvalni listini sta prejela Jana Norčič, dr. med., spec. pediater in Katarina Bergles, diplomirana medicinska sestra.

Otroški oddelek je bil v Splošni bolnišnici Murska Sobota uradno odprt 1. julija 1965. Stavba otroškega oddelka je bila zgrajena tako, da je bil oddelek funkcionalno razdeljen na bolnišnični in dispanzerski del. V začetku je bil bolnišnični del razmeščen v treh nadstropjih. V začetku je oddelek vključeval lastni laboratorij in laboratorijsko službo, rentgenski aparat in ustrezne prostore za razvijanje slik, kuhinjo in mlečno kuhinjo, pralnico in kurilnico. Že štiri leta po otvoritvi se je v spodnje nadstropje preselil ginekološko porodniški oddelek, kasneje pa tudi infekcijski. Prvo bolnišnično pediatrično službo je organiziral Štefan Varga, ki je bil tudi prvi predstojnik otroškega oddelka. V naslednjih letih so bili predstojniki ali vršilci dolžnosti predstojnika: Jurij Dohr, Jana Norčič, Zdenka Kanič Korošec, Miroslav Tobias, Danijel Grabar, Zlatan Turčin, Jože Bedernjak in Vojko Berce. Od leta 2011 je predstojnik oddelka Zdravko Roškar.

Sprva je delo medicinskih sester na otroškem oddelku opravljalo 23 gojenk srednje zdravstvene šole, ki so hkrati obiskovale tudi pouk četrtega letnika srednje zdravstvene šole v Murski Soboti. Prva glavna medicinska sestra je bila višja medicinska sestra Marjeta Drvarič, sledile so ji Anica Lang, Katarina Bergles, Alenka Karlovčec. Od leta 2005 je za področje zdravstvene nege odgovoren Jožef Sever.

Poleg osnovnega programa izvajajo tudi delni program specializacije iz pediatrije in pediatrični program za specializacijo iz družinske medicine. Oddelek je danes učna baza za učence Srednje zdravstvene šole Murska Sobota in za študente zdravstvenih fakultet za področje pediatrije in pediatrične nege.

Specialistična ambulantna dejavnost s funkcionalno diagnostiko, ki jo trenutno opravljajo:

  • otroško alergološko – pulmološka ambulanta,
  • otroško nefrološka ambulanta,
  • otroško gastroenterološka ambulanta,
  • ambulanta za razvojno nevrologijo,
  • UZ za pediatrično diagnostiko in
  • urgentno pediatrična ambulanta.

Otroški oddelek je sestavljen iz naslednjih odsekov:

  • za nedonošenčke in bolne novorojence,
  • za predšolske otroke in
  • za šolske otroke in mladostnike.

Ob strokovnem delu se trudijo za čim večjo humanizacijo oddelka in prijaznost do otrok in njihovih staršev. V najvišji možni meri so oddelek odprli staršem otrok. Tako jim omogočajo sobivanje ob otroku in aktivno sodelovanje v procesu zdravljenja. Poseben pomen posvečajo zagotavljanju otrokovih pravic med zdravljenjem v bolnišnici.

Zaposleni na Otroškem oddelku se zavedajo ranljivosti in izpostavljenosti otroške populacije v Pomurju. Zavedajo se, da so le z novimi znanji, z zadostnim kadrovskim potencialom, sodobno opremo in ustrezno prostorsko ureditvijo lahko uspešen, konkurenčen regijski oddelek, ki skrbi za pomurske otroke.

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota
E: info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost