V SOBOŠKI BOLNIŠNICI OB 125-LETNICI OTVORILI NOV ODDELEK ZA LABORATORIJSKO DIAGNOSTIKO

18.12.2018

Murska Sobota, 18. december - Splošna bolnišnica Murska Sobota je danes slavnostno obeležila 125 let delovanja. Ob svečani prireditvi so uradno otvorili nov Oddelek za laboratorijsko diagnostiko. Ob koncu leta, s čimer je bila deloma obarvana tudi vsebina prireditve, pa se že spogledujejo z novimi načrti.

Splošna bolnišnica Murska Sobota je osrednja zdravstvena institucija v severovzhodnem delu Slovenije, ki ozemeljsko pokriva 27 občin s 125.000 prebivalci. Na letni ravni  v akutno bolnišnično obravnavo sprejme 18.300 pacientov, v specialističnih ambulantah pa dodatnih 210.000 pacientov. Skozi 125 let svojega obstoja se je iz majhne lokalne bolnišnice razvila v 5. največjo regionalno bolnišnico v Sloveniji, katere kakovost in odličnost je že dlje časa vse bolj priznana in prepoznana tudi izven regije.
V 125 letih obstoja je bolnišnica prehodila pomembno pot, pri čemer kot glavne mejnike velja izpostaviti sledeče:
• ustanovitev bolnišnice leta 1893,
• odločitev o prenosu vseh bolnišničnih dejavnosti na novo lokacijo v Rakičanu leta 1953,
• zgraditev prvega objekta na novi lokaciji leta 1954,
• zgraditev Internega oddelka leta 1965,
• zgraditev kirurškega bloka, največje investicije vseh časov v zdravstvu v pomurski zdravstveni regiji v  letu 1988,
• zgraditev novega Ginekološko-porodniškega oddelka leta 2004,
• pridobitev mednarodne akreditacije leta 2011 in naziva učna bolnišnica leta 2011,
• energetska sanacija večine objektov leta 2012,
• izgradnja Urgentnega centra 2015,
• kardiološka dejavnost,
• znanstveno-raziskovalna dejavnost.

Murskosoboška bolnišnica je še posebej v zadnjem obdobju naredila velik razvoj na področju internistike s kardiologijo, kirurgije z ortopedijo, infektologije in raziskovalnega dela. Posodobili so Infekcijski oddelek, prenovili prostore v stari porodnišnici za potrebe Negovalnega oddelka (v obdobjih morebitne gripe pa za hospitalizacijo gripoznih bolnikov) in nove enote za naročanje. V teku je prenova lekarne z aseptiko, načrtujejo tudi ustanovitev kliničnega oddelka za kardiologijo, v pripravi pa so tudi projekti prenove Internega oddelka za potrebe kardiologije, nov Dializni oddelek ter prenova Otroškega oddelka.

Največja pridobitev soboške bolnišnice v letošnjem letu je nov Oddelek za laboratorijsko diagnostiko, ki je eden najsodobnejših v državi. Vrednost naložbe je 2.2 milijona evrov, vsa finančna sredstva so bila zagotovljena iz lastnih virov. Z novim laboratorijem bo bolnišnica lahko še uspešneje opravljala klinično delo, prav tako pa so možne dodatne, nove laboratorijske preiskave.

Na otvoritvi so bili poleg vodstva soboške bolnišnice, predstojnice Oddelka za laboratorijsko diagnostiko, predstojnikov bolnišničnih oddelkov in številnih zaposlenih prisotni tudi župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek in župani drugih pomurskih občin, cerkveni dostojanstveniki, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, predsednica Zbornice laboratorijske medicine Slovenije, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, vodstva drugih slovenskih bolnišnic in predstojniki  tamkajšnjih Oddelkov za laboratorijsko diagnostiko, dobavitelji in drugi povabljenci, slavnostni govornik pa je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan.

 

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota
E: info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost