SB MS pripravljena na pojav okužb z novim koronavirusom

28.02.2020

Sporočilo za javnost

Datum: 28. februar 2020

Splošna bolnišnica Murska Sobota pripravljena na pojav okužb z novim koronavirusom

V Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) skupaj z drugimi zdravstvenimi delavci skrbimo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in izvajamo vse aktivnosti za ustrezno diagnostiko ter morebitno zdravstveno oskrbo obolelih.

Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar, smo takoj po informacijah o pojavu okužb z novim koronavirusom v Italiji v bolnišnici podali ustrezne usmeritve in zaposlenim posredovali navodila. V ponedeljek, 24. februarja, je vodstvo bolnišnice izdalo pisna navodila o ravnanju pri sumu na okužbo z novim koronavirusom.

Po torkovi udeležbi strokovnega direktorja na sestanku na ministrstvu za zdravje (MZ) je vodstvo bolnišnice v sredo skupaj z vodstvi zdravstvenih domov v Pomurju pregledalo pripravljene ukrepe. Skupaj so sprejeli sklepe o delovanju zdravstvenega sistema na podlagi podanih smernic MZ in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V četrtek je vodstvo bolnišnice skupaj z vodstvom urgentnega centra pripravilo še pisna operativna navodila izvajalcem.

Postopki ob sumu okužbe v Pomurju potekajo takole:

  1. Pacient osnovne informacije dobi po telefonskem pogovoru s svojim zdravnikom. Če tega ne dobi, pokliče v zdravstveni dom Murska Sobota (02 534 13 27), Gornja Radgona (02 564 86 00), Ljutomer (02 585 14 00) oziroma Lendava (02 578 92 10). V nujnem primeru lahko pokliče tudi urgentni center v bolnišnici (02 512 38 04)

  2. Pacienta s telesno temperaturo nad 38 stopinj in akutno okužbo dihal ali pljučnico po izpolnjenih epidemioloških pogojih v zdravstvenem domu izolirajo, po posvetu z epidemiologom mu odvzamejo bris.

  3. Pacienta, ki ne potrebuje nujno takojšnega zdravljenja v bolnišnici, iz zdravstvenega doma z ustreznimi navodili pošljejo domov in počakajo na izvid testiranja na novi koronavirus.

  4. Pacienta, ki potrebuje takojšnje zdravljenje v bolnišnici, napotijo na zdravljenje, pred napotitvijo morajo biti o tem obveščeni zdravniki v bolnišnici.

  5. Osebje v bolnišnici v skladu z navodili oskrbi pacienta ter se glede na njegovo stanje in rezultate testiranja odloči o nadaljnjem zdravljenju.

  6. Pacienta lahko po obravnavi v urgentnem centru odpustijo z navodili, lahko ga oskrbijo v bolnišnici, po potrjenih pozitivnih testih na novi koronavirus pa ga načelno premestijo v Univerzitetni klinični center Maribor.

V bolnišnici spremljamo vsa navodila in epidemiološke razmere ter delovanje sproti prilagajamo potrebam v regiji. V skladu z usmeritvami imamo pripravljenih več načrtov za delovanje – ob morebitnem izboljšanju razmer, predvsem pa ob morebitnem naraščanju številu obolelih z novim koronavirusom v regiji.

»Pripravljeni smo na vsakršne razmere in zagotavljamo, da bomo za vse bolnike v regiji, tudi za vse morebitne obolele z novim koronavirusom, še naprej strokovno in odgovorno poskrbeli,« je še povedal Grabar. Strokovni direktor je še pozval k upoštevanju vseh navodil tako pri preprečevanju širjenja okužb kot pri ravnanju ob obolelosti.

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota
E: info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost