Marija Kohek prejemnica zlatega znaka

14.05.2018

Marija Kohek je prejemnica Zlatega znaka, najvišjega priznanja Zbornice Zveze

Na predvečer  mednarodnega dneva 11. maja je potekal v Cankarjevem domu strokovni simpozij, ob 18 uri pa je bila slavnostna akademija Zbornice Zveze, kjer je Zbornica Zveza podelila najvišja priznanja za strokovno delo na področju zdravstvene nege – Znati znak. Letos je zlati znak spet prejela  pomurska medicinska sestra, medicinska sestra iz naše bolnišnice, Marija Kohek, ki v Splošni bolnišnici opravlja dela medicinske sestre za obvladovanje bolnišničnih okužb in je tudi koordinator zdravstvene nege, ter skrbnik sistema obvladovanja kliničnih tveganj.

Svojo poklicno pot je Marija Kohek začela kot študentka na  Oddeleku za klinično hematologijo v UKC Ljubljana v času absolventskega staža. Tam je nadaljevala tudi pripravništvo po takratnem programu in po zaključenem pripravništvu dobila 1996 prvo zaposlitev kot višja medicinska sestra. Na prvo delovno mesto jo vežejo topli spomini - spomini na  uvajanje v lepote in tudi težke plati poklica medicinske sestre. Zaznamoval jo je kolektiv, ki jo je sprejel in jo tudi veliko naučil. Učili so jo bolniki, njihove stiske, bolezni in trpljenje.

V bolnišnici je strokovno delo opravljala na različnih, zahtevnih deloviščih.

V Enoti intenzivne internistične terapije Splošne Bolnišnice Murska Sobota je dobila prvo možnost za strokovno delo v domačem kraju. Dobila je priložnost nove rasti in širjenja znanja, veščin in sposobnosti zdravstvene nege  kritično bolnih,  ob njihovi ozdravitvi in tudi pomoči in lajšanju življenja v zadnji fazi.V sedmih letih si je nabrala veliko izkušenj in znanja.

Septembra 2004 je sprejela nov izziv in  postala glavna medicinska sestra Negovalnega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je bil ustanovljen in organiziran med prvimi v državi. V bolnišnici je bilo na voljo nekaj osnovnih zahtev s strani Ministrstva za zdravje in velika želja izpeljati projekt med prvimi. Glavna medicinska sestra Oddelka za neakutno bolnišnično obravnavo je ostala vse konca leta 2012.

Leta 2001 je na pobudo nadrejenih sprejela nov izziv  dodatnega izobraževanja na področju Hospitalne higiene in končala podiplomsko izobraževanje na Medicinski fakulteti v Ljubljani.Takrat ni vedela, da ji bodo ravno  ta znanja omogočila sprejetje profesionalnih izzivov.

Od 1.1.2013 deluje kot medicinska sestra na področju obvladovanja okužb povezanih z zdravstvom  (SOBO) in koordinator na področju zdravstvene nege v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Občasno se vključuje tudi v delo v Urgentnem centru, v opazovalnici, kjer izpolnjuje svojo ljubezen in poslanstvo poklica medicinske sestre -  to je biti medicinska sestra ob akutno bolnem.

Po pridobitvi novih znanj na področju obvladovanja tveganj- Risiko Managementa, in to v sosednji Avstriji, kjer je na predlog vodsta študirala  in  iz tega področja tudi z odliko magistrirala, je postala skrbnik registra na področju upravljanja s tveganji v bolnišnici.

Uspešno vodi tudi Delovno skupino za oskrbo kroničnih ran, kje rse strokovno delo in napredek potrjuje skozi organizacijo Pomurkega simpozija, o kronični rani; letos bo že 9. po vrsti; ki je postal prepoznaven, mednarodeni in zelo obiskan.

Marija je srčna, strokovna in dosledna oseba, ki ob vsej skrbi in odgovornosti do svojega del in pacientov, ki so ji najpomemebnejši, velik del sebe namenja svoji družini, predvsem pa svoji hčerki Chiari, ki ji poleg partnerja Dejana pomeni vse na svetu.

Dragi kolegici čestitamo za njen srokovni uspeh in ji želimo, da ji državno priznanje da še več zagona za delo in trud v bolnišnici, za paaciente in tudi za prenašanje znanja o bolnišnični higieni na vse sodelavce in širšo skupnost.

Metka Lipič Baligač, mag. zdrav. nege

Pomočnica direktorja za področje ZN

 

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota
E: info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost