Dan odprtih vrat Urgentnega centra

21.09.2015

Minuli petek in soboto, 18. in 19. septembra 2015, so se širom po Sloveniji zvrstili številni dogodki z naslovom EU PROJEKT, MOJ PROJEKT, ki jih je po vsej Sloveniji organizira Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v sodelovanju z izvajalci projektov.

V pomurski občini je evropska kohezijska politika pustila svoje odtis v Urgentnem centru. Za izgradnjo slednjega je EU prispevek znašaš 3,7 milijonov sredstev.

Dneva odprtih vrat 19. septembra, ki je bil primarno namenjen predstavitvi Urgentnega centra se je med 9.00 in 14.00 udeležilo okrog 800 obiskovalcev iz naše in tudi drugih regij.

Obiskovalci različnih starostnih skupin, od najmanjših, ki so jih spremljali starši ali stari starši do predstavnikov srednje in starejše generacije so si z velikim zanimanjem ogledali nove prostore Urgentnega centra ter se seznanili z dejavnostjo slednjega. Poleg tega smo zaposleni ves čas prireditve izvajali meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka, gleženjskega indeksa in izvajali zdravstveno vzgojno delo. Na stojnicah smo posredovali informacije o: EU projektih, e-triaži, donorski dejavnosti, nukleolizi, higieni rok, kjer so obiskovalci imeli možnost s pomočjo didaktičnega pripomočka preveriti doslednost razkuževanje rok. Tem je bila ponujena tudi anketa, ki jo je izpolnilo 100 anketirancev. Med njimi so prevladoval ženske s srednješolsko izobrazbo, ki so bile mnenja, da je razkuževanje rok pomembno za preprečevanje bolnišničnih okužb. Prav tako je bilo zaznati velik interes za izvajanje temeljnih postopkov oživljanja, kjer so zaposleni v simulacijskem centru teoretično in praktično prikazali temeljne postopke oživljanja. Zainteresirani (skupaj 50)  so se v manjših skupinah udeležili najprej teoretičnega predavanja, potem pa so skupaj z zaposlenimi praktično utrjevali temeljne postopke oživljanja in uporabo defibrilatorja. Kar pet društev bolnikov: Društvo ledvičnih bolnikov, Društvo diabetikov M. Sobota, Društvo bolnikov s kronično bolečino M. Sobota in Skupina za samopomoč bolnikov z rakom in SDMSBZT Pomurja pa so predstavila svoje aktivnosti.

Na koncu lahko povzamemo, da je Dan odprtih vrat minil v prijetnem vzdušju ob pogostitvi s hrano, ki je bilo kar malo kulinarično doživetje in jo je pripravila naša služba za prehrano in dietoterapijo. Med zaposlenimi in obiskovalci so bile izmenjane koristne, zanimive, in upamo tudi uporabne informacije za potencialne uporabnike Urgentnega centra.

Ob tej priložnosti se želimo zahvaliti vsem zaposlenim v urgentnem centru, ki so v času tega dogodka tako rekoč sočasno izvajali oz. nudili obolelim in poškodovanim nujno medicinsko pomoč, za razumevanje in pomoč.

Prav tako se zahvaljujemo vsem zaposlenim, bilo nas je kar 30, vključno z vodstvom bolnišnice, ki so s svojim prispevkom omogočili izvedbo tega dogodka.

Mag. Zdenka Gomboc, prof. zdr. vzg.

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota
E: info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost