AKTIVNOSTI V SPLOŠNI BOLNIŠNICI MURSKA SOBOTA OB PRIHAJAJOČEM MEDNARODNEM DNEVU MEDICINSKIH SESTER

02.05.2019

Murska Sobota, 30. april - V murskosoboški bolnišnici bodo mednarodni dan medicinskih sester obeležili z raznolikimi aktivnostmi. Mednarodni dan, ki se obeležuje 12. maja, se praznuje že vse od leta 1965. Dan namenjen vsem medicinskih sestram sveta in njihovi dejavnosti pri bolnikih.

12. maja praznujejo medicinske sestre in zdravstveni tehniki v Sloveniji in po vsem svetu.
Na ta dan, leta 1820, se je rodila prva medicinska sestra na svetu, humanistka in ustanoviteljica modernega sestrinstva Florence Nightingale. Praznik vseh strokovnjakov zdravstvene in babiške nege bo letos odmeval pod geslom: »Medicinske sestre in babice, zagovornice zdravja za vse.«

5. maja pa se obeležuje mednarodni dan babic, ki ne pomagajo samo pri porodih, ampak nudijo celovito skrb za žensko v njenem celotnem reproduktivnem obdobju, pomembno vlogo imajo tudi v preventivni dejavnosti na vseh nivojih zdravstvenega varstva. Ideja o praznovanju mednarodnega dneva babic se je na pobudo različnih babiških združenj, vključenih v Mednarodno zvezo babic, rodila v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, uradno pa mednarodni dan babic praznujejo od leta 1992.

Medicinske sestre so največja poklicna skupina izvajalcev zdravstvenega varstva, predstavljajo več kot polovico vseh zaposlenih. Njihovo poslanstvo je skrb za zdrave in bolne v vseh življenjskih obdobjih od rojstva do smrti, vse dni v letu, podnevi in ponoči.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota bodo mednarodni dan medicinskih sester obeležili s pestrim izborom aktivnosti: v ponedeljek, 6. maja, med 9. in 13. uro bo v avli kirurškega bloka promocijska stojnica ob mednarodnem dnevu higiene rok, kjer bodo v sodelovanju z dijaki  Srednje zdravstvene šole Murska Sobota s pomočjo didaktičnega pripomočka preverjali ustreznost razkuževanja rok, učili o pomenu in namenu razkuževanja rok in opozarjali na pomen higiene rok v zdravstvenih ustanovah. V popoldanskem času bo v sodelovanju s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja v jedilnici Službe bolnišnične prehrane in dietoterapije strokovno srečanje Čista roka je varna roka. V okviru tega  strokovnega srečanja bo potekala tudi predstavitev  različnih izdelkov, ki so nastajali na temo akcije (makete, pesmi, spisi ...). Med prispelimi bodo izbrali 3 najbolj izvirne in jih nagradili s praktičnimi nagradami, vsi ostali sodelujoči bodo prejeli zahvalo za sodelovanje pri promociji higiene rok. V sredo, 8. maja bo dan odprtih vrat Ginekološko-porodniškega oddelka, ko bodo v avli oddelka med 13. in 16. uro poleg dejavnosti oddelka še podrobneje predstavili dojenje, urodinamiko, samopregledovanje dojk, vaje za krepitev mišic medeničnega dna, HPV, Nifty test, pregled nuhalne svetline in porod v vodi, možen bo tudi ogled porodnega bloka. V četrtek, 9. maja pa bo ob 9. uri krvodajalska akcija študentov in predavateljev Alma Mater Europaea ter dijakov in profesorjev Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, ki se jim bo pridružila tudi uprava bolnišnice. Ob krvodajalski akciji bo v avli kirurškega bloka promocijska stojnica, kjer se bo možno temeljiteje informirati o krvodajalstvu, merili pa bodo tudi krvni sladkor in pritisk.

AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost