5. maj 2018 - Mednarodni dan higiene rok

30.04.2018

5. maja vsako leto, tokrat že enajsto, ob pozivu Svetovne zdravstvene organizacije, po vsem svetu potekajo kampanje zdravstvenih delavcev o pomenu čistih rok za zdravje ljudi. Ustrezna higiena rok je ključnega pomena pri preprečevanju prenosa okužb in širjenja nalezljivih bolezni. Aktivnosti bomo izvedli tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota  3. in 4. maja 2018.

Ustrezna higiena rok zdravstvenega osebja je temeljni, najenostavnejši, najcenejši in najučinkovitejši način za preprečevanje prenosa mikroorganizmov. Povezava med slabo higieno rok in številom okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo, je poznana in podprta s številnimi raziskavami. Letos mineva 13 let odkar je Svetovna zdravstvena organizacija  začela s programom promocije čistih rok in razglasila 5. maj za mednarodni dan higiene rok.

Letošnji moto je »ZAGOVORNIKI PACIENTOVIH PRAVIC UVRŠČAJO HIGIENO ROK MED NAJPOMEMBNEJŠE UKREPE  ZA PREPREČEVANJE SEPSE.«

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota bomo obeležili ta dan z dodatnimi aktivnostmi na področju higiene rok. Aktivnosti bodo potekale 3 in 4.5. 2018. Med številnimi orodji smo letos izbrali:  z opazovanje po metodologiji WHO, ki pravzaprav že intenzivno teče od januarja naprej, ko smo interno izobrazili več opazovalcev po oddelkih,  v četrtek bomo s  preverjanjem ustreznosti razkuževanja  rok po oddelkih  preverjali doslednost, v petek, 4. 5. 2018 bomo v kirurški avli imeli  stojnico za promocijo higiene rok. Letošnjim običajnim aktivnostim smo dodali tudi sodelovanje Pomurskih šol in vrtcev, ki so na različne načine zbirali podpise (»odtise rok«)z namenom promocije higiene rok za zdravje ljudi. Akciji se je pridružilo lepo število ustanov, ki so pokazali veliko kreativnosti. Izdelki bodo v četrtek in petek razstavljeni.

Vabimo vas, da se nam 4. maja od 08. do 14. ure pridružite na promocijski stojnici in si ogledate  razsežnosti akcije »ČISTA ROKA JE VARNA ROKA«. Hkrati boste lahko izvedli kontrolo ustreznosti razkuževanja rok in izvedeli še kaj na temo higiene rok.

S temi aktivnostmi vas ponovno  želimo opomniti, kako pomembno je razkuževanje rok za doseganje večje varnosti obravnave naših pacientov in za našo varnost. Želimo si, da bi bila naša prizadevanja prepoznana in slišana ter imela vedno več učinkov v praksi, hkrati pa želimo prenesti svoje znanje in dejanja tudi na vse bolnike in obiskovalce zdravstvenih ustanov, ki so prav tako pomemben člen v verigi obvladovanja področja okužb povezanih z zdravstvom, kjer je higiena rok izjemnega pomena. Pacient ima pravico do čiste roke, ki je varna, zato nas lahko tudi opozori in hkrati tudi on izvaja postopke higiene rok.

 

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota
E: info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost