Zagotavljanje anestezije za odpravljanje zobozdravstvenih storitev otrkom z motnjo v duševnem razvoju

24.01.2017

Otroci z motnjami v duševnem razvoju so ranljiva skupina s specifičnimi težavami. Določene stvari, dejavnosti, ki večini otrok ne predstavljajo večjih težav, so zanje lahko velik problem. Eden takih je tudi obisk zobozdravnika.

Na pobudo gospe Marije Bačič, dolgoletne predsednice društva Sožitje, sedanje poslanke in nekdanje ravnateljice Šole s prilagojenim programom, je Splošna bolnišnica Murska Sobota v sodelovanju z Zdravstvenim domom prisluhnila potrebam in uredila, da se bodo zobozdravstvene storitve otrokom z motnjo v duševnem razvoju lahko izvajale pod anestezijo v kirurški ambulanti Splošne bolnišnice Murska Sobota. Do sedaj so bili primorani tovrstne storitve poiskati v Mariboru ali Ljubljani, kjer so čakalne dobe dolge, dodatno težavo lahko tem otrokom predstavlja pot in drugačen jezik oziroma narečje, saj vemo, da je zanje lahko težaven vsak odklon od ustaljenega.

Predvidevamo, da bo letno narejenih 15 do 20 takih posegov. Storitev indicira zobozdravnik zdravstvenega doma, ki izda napotnico za pediatra. Le ta po pregledu izda napotnico za anesteziološki pregled in za hospitalizacijo na kirurgiji. Dan pred operacijo pride otrok s starši na Kirurški oddelek, kjer opravi anesteziološki pregled. Na dan posega pride otrok zjutraj na Kirurški oddelek in po posegu odleži še dve uri.

Bolnišnica bo v času hospitalizacije zagotovila celovito oskrbo otroka kot za vse hospitalizirane otroke (namestitev, nadzor, potrebna terapija, storitve zdravstvene nege, anestezija in potrebni material).

V splošni bolnišnici Murska Sobota smo veseli in ponosni, da lahko pripomoremo tudi k boljšemu stanju na tem področju in s tem znova dokazujemo svojo družbeno odgovornost ter uresničujemo svoje zapisane vrednote kot so skrb, strokovnost, humanost, strpnost in prijaznost.

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota
E: info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost