KRVODAJALSKA AKCIJA »DARUJ KRI IN REŠI ŽIVLJENJE«

09.05.2019

Murska Sobota, 9. maj - V murskosoboški bolnišnici so mednarodni dan medicinskih sester in babic danes dopoldne obeležili še s krvodajalsko akcijo študentov Alma Mater Europaea in dijakov Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, ki so se jim pridružili še predavatelji in profesorji ter del vodstva bolnišnice. Skupno 39 krvodajalcev je s svojo humano gesto tako prispevalo k reševanju življenj.

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. Kri nas vse povezuje in je v sodobnem zdravljenju nenadomestljiva. Kar vsak četrti zemljan bo enkrat v življenju potreboval kri. Vsak krvodajalec tako posredno pomaga reševati življenja. S krvodajalstvom že v desetih minutah, kolikor traja odvzem krvi, lahko pomagamo, da kar tri življenja tečejo dalje.

S številom  krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje. v Sloveniji dnevno potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo

Da je ozaveščenost o velikem pomenu preskrbe s krvjo med prebivalstvom naše regije velika, pričajo tudi številne organizirane krvodajalske akcije različnih poklicnih ali interesnih skupin. Tako je ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in babic v murskosoboški bolnišnici danes dopoldne potekala krvodajalska akcija študentov in predavateljev Alma Mater Europaea ter dijakov in profesorjev Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, pridružil se jim je tudi del vodstva bolnišnice. Poleg krvodajalcev, ki so bili del organizirane krvodajalske akcije pa je bilo kar nekaj takih krvodajalcev, ki so prišli kri darovat v času, ko bi drugače kot spremstvo svojim bližnjim čakali, da ti opravijo različne zdravniške preglede. Med njimi je bil tudi slep gospod, ki je kri daroval že 112-tič. Ob tem dogodku je bila v avli kirurškega bloka od 9. ure naprej pripravljena tudi stojnica, kjer se je bilo možno temeljiteje informirati o krvodajalstvu, merili pa so tudi krvni sladkor in pritisk.

AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost