GRIPA IN OSNOVNI PREVENTIVNI UKREPI

07.01.2019

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Gripa je akutna virusna bolezen dihal, je zelo nalezljiva bolezen in lahko v kratkem času prizadene veliko število ljudi, saj se  virus z lahkoto širi med prebivalci. Širi se s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, predvsem v zaprtih prostorih. Po ocenah za gripo vsako sezono zboli od pet do 10 odstotkov prebivalcev Običajno je vsako leto vrh gripe konec januarja oziroma februarja, kakšna bo letošnja sezona gripe je nemogoče napovedati.
V SB Murska Sobota zaradi pojava povečanega števila primerov gripe in respiratornih infektov med pacienti svetujemo, da vsi uporabniki zdravstvenih storitev in obiskovalci za preprečevanje širjenja dosledno upoštevajo nekaj osnovnih preventivnih ukrepov.

ZA PREPREČEVANJE ŠIRJENJA GRIPE PRIPOROČAMO:

  • PRAVILNO UPORABO  MASKE, če je to potrebno.
  • Temeljito in dosledno HIGIENO ROK, ki vključuje umivanje rok s toplo vodo in milom  in  razkuževanje rok.
  • PRAVILNO HIGIENO KAŠLJA ter  ravnanje z uporabljenimi robčki po brisanju nosu (pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oziroma kašljamo v rokav).
  • ČE ZBOLIMO IN BI LAHKO IMELI GRIPO, OSTANEMO DOMA.
  • REDNO ZRAČIMO PROSTORE.
  • REDNO ČISTIMO POVRŠINE IN PREDMETE Z VODO IN DETERGENTOM.
  • IZOGIBAMO SE PROSTOROM, KJER SE ZADRŽUJE VELIKO LJUDI.
  • NAJUČINKOVITEJŠA ZAŠČITA PRED GRIPO PA JE VSAKOLETNO CEPLJENJE.

Kontakt

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Sl - 9000 Murska Sobota
E: info at-no-spam sb-ms dot-no-spam si

Vaše osebne podatke bo na podlagi zakonitega interesa (komuniciranje s pacienti in javnostjo) uporabila Splošna bolnišnica Murska Sobota, Ulica dr. Vrbnjaka 6, Rakičan, Murska Sobota, in sicer za namen odgovora na vaše vprašanje oz. poizvedbo (naš zakoniti interes). Vaše osebne podatke bomo hranili do zaključka naše komunikacije, nato jih bomo izbrisali. Že med samo komunikacijo lahko zahtevate, da vaše osebne podatke prenehamo obdelovati. Več informacij se lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.
Pošlji
AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost