5. MAJ - MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK

03.05.2019

Murska Sobota, 3. maj - 5. maja vsako leto, letos že dvanajsto, ob pozivu Svetovne zdravstvene organizacije, po vsem svetu potekajo kampanje zdravstvenih delavcev o pomenu čistih rok za zdravje ljudi. Ustrezna higiena rok je ključnega pomena pri preprečevanju prenosa okužb in širjenja nalezljivih bolezni. Aktivnosti bodo 6. maja potekale tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota. 

Ustrezna higiena rok zdravstvenega osebja je temeljni, najenostavnejši, najcenejši in najučinkovitejši način za preprečevanje prenosa mikroorganizmov. Povezava med slabo higieno rok in številom okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo, je poznana in podprta s številnimi raziskavami. Letos mineva 14 let odkar je Svetovna zdravstvena organizacija  začela s programom promocije čistih rok in razglasila 5. maj za mednarodni dan higiene rok.

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota bodo obeležili ta dan z dodatnimi aktivnostmi na področju higiene rok. Aktivnosti bodo potekale 6. maja, ko bo v kirurški avli med 9. in 13. uro stojnica za promocijo higiene rok, kjer bodo v sodelovanju z dijaki  Srednje zdravstvene šole Murska Sobota s pomočjo didaktičnega pripomočka preverjali ustreznost razkuževanja rok, učili o pomenu in namenu razkuževanja rok in opozarjali na pomen higiene rok v zdravstvenih ustanovah. Promocijo higiene rok bodo med zaposlenimi izvajali tudi na bolnišničnih oddelkih. Med  bolniki in njihovimi svojci bodo v okviru aktivnosti promocije higiena rok izvedli prostovoljno in anonimno anketo o tem, kako bolniki vidijo zdravstvene delavce ali si razkužujejo roke. Rezultati bodo ponovno uporabljeni za načrtovanje aktivnosti za izboljšanje delovanja na tem področju in povečanja varnosti.

V jedilnici bolnišnice bo razstava izdelkov pomurskih šol in vrtcev, ki so sodelovali v akciji »Čista roka je varna roka«, katere namen je  promocija higiene rok za zdravje ljudi. Akciji se je pridružilo lepo število ustanov, ki so pokazale veliko kreativnosti.  

Vabijo vas, da 6. maja med 9. in 13. uro obiščete promocijsko stojnico, kjer boste lahko izvedli kontrolo ustreznosti razkuževanja rok in izvedeli še kaj na temo higiene rok. V popoldanskem času pa bo v sodelovanju s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja v jedilnici Službe bolnišnične prehrane in dietoterapije strokovno srečanje Čista roka je varna roka. V okviru tega  strokovnega srečanja bo potekala tudi predstavitev  različnih izdelkov, ki so nastajali na temo akcije (makete, pesmi, spisi ...). Med prispelimi bodo izbrali  3 najbolj izvirne in jih nagradili s praktičnimi nagradami, vsi ostali sodelujoči bodo prejeli zahvalo za sodelovanje pri promociji higiene rok.

Namen vseh aktivnosti je povečati zavedanje o pomembnosti higiene rok za doseganje večje varnosti obravnave pacientov in za varnost zdravstvenih delavcev. Zavedanje in pravilno ravnanje na področju higiene rok s stalnimi aktivnostmi v murskosoboški bolnišnici prenašajo tudi na vse bolnike in obiskovalce, ki so prav tako pomemben člen v verigi obvladovanja področja okužb povezanih z zdravstvom, kjer je higiena rok izjemnega pomena.

 

 

AACI-EN-15224
Certifikat Družini prijazno podjetje
Naložba v vašo prihodnost