Aktualni dogodki

Novice

Murskosoboška bolnišnica postala učna bolnišnica

Murskosoboška bolnišnica postala učna bolnišnica

13.11.2012

Ministrstvo za zdravje je Splošni bolnišnici Murska Sobota za dobo 5 let podelilo naziv učni zavod za izvajanje praktičnega pouka dijakov:

  • srednje strokovnega izobraževalnega programa tehnik zdravstvene nege,
  • srednje poklicnega izobraževalnega programa bolničar – negovalec in
  • študentov visokošolskega strokovnega študijskega programa zdravstvene nega, radiologija, laboratorijska biomedicina ter
  • študentov univerzitetnega študijskega program medicina in farmacija.

Dogodku ob odgrnitvi spominske table je prisostvoval tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Več o dogodku preberite >>


ZDRAVSTVO BREZ MEJA

27.10.2012

 25. in 26. oktobra je bila v Hotelu Golf na Bledu mednarodna konferenca Zdravstvo brez meja, katere tema je uveljavitev nove evropske direktive o prostem pretoku pacientov. Častni pokrovitelj konference je BIL predsednik države Danilo Türk, ki je tudi nagovoril udeležence. Številni mednarodni strokovnjaki so govorili o pomenu prihajajočih sprememb. Na konferenci so sodelovali Pascal Garel, izvršni direktor Evropskega združenja bolnišnic (HOPE), Martin McKee, profesor evropskega javnega zdravstva na londonski Šoli za higieno in tropsko medicino (LSHTM),  Kaisa Immonen-Charalambous z Evropskega foruma za pacientove pravice, Luigi Bertinato, direktor Mednarodnega urada za zdravje in socialne zadeve v Veroni, in Isabel de la Mata, glavna svetovalka Evropske komisije za javno zdravje in Direktorata za zdravje in potrošnike (SANCO). Med sodelujočimi domačimi strokovnjaki so bili Dušan Keber, višji svetnik in profesor medicine, in Marko Ilešic, sodnik na Sodišu Evropske unije v Luksemburgu ter Dorjan Marušič, bivši minister za zdravje.

 

Še leto nas loči do uveljavitve direktive o prostem pretoku bolnikov. Med državami EU Zaradi direktive ni moč pričakovati, da bi bolniki množično odhajali na zdravljenje v tujino, so se strinjali udeleženci konference Zdravstvo brez meja. Vendar pa bi lahko direktiva povečala šibkost našega zdravstvenega sistema, je opozoril Dušan Keber.

Direktiva pomeni zakonski okvir za prost pretok bolnikov med članicami EU. Bolniki se bodo lahko tako zdravili v drugih državah EU, a bodo morali sami kriti razliko med ceno zdravstvene storitve v tujini in vsoto, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji.

Bodo pa zdravstvene blagajne storitev v tujini krile v celoti, če bo bolnik tja napoten, ker je v matični državi takšno zdravljenje nemogoče ali če so čakalne vrste za storitev predolge.

 

Metka Lipič Baligač. mag.zdrav.nege

Pomočnica direktorja za ZN


OTVORITEV  ENERGETSKE SANACIJE IN PODELITEV LISTINE O PRIDOBITVI AKREDITACIJE

OTVORITEV ENERGETSKE SANACIJE IN PODELITEV LISTINE O PRIDOBITVI AKREDITACIJE

31.05.2012MINISTER GANTAR V SPLOŠNI BOLNIŠNICI MURSKA SOBOTA

Odprli obnovljene zgradbe energetske sanacije bolnišnice in prejeli akreditacijo DNV NIAHO


Murska Sobota, 30. maj – Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes odprl energetsko sanirane prostore bolnišnice, ki bo v ta namen dolgoročno privarčevala 400.000 evrov letno. Celotna vrednost investicije znaša 6,5 milijona evrov. Slavnostni otvoritvi in predaji listine so prisostvovali minister za zdravje Tomaž Gantar, direktor murskosoboške bolnišnice Bojan Korošec in Krešimir Paliska, ki je direktorju predal akreditacijo DNV NIAHO s čimer soboška bolnišnica stopa na evropski kakovostni parket.

»Z energetsko obnovo bolnišnice smo naredili velik in pomemben korak k čistejšemu okolju in zmanjšanju stroškov v energetiki, torej v poslovanju, saj bomo na ta način na letnem nivoju privarčevali ca 400.000 evrov. Še posebej pa smo veseli pridobljene akreditacije po standardu NIAHO, ki je odlična osnova za nadaljnji strokovni razvoj in nadaljnje zagotavljanje kakovostne, predvsem pa varne oskrbe pacientov«, je ob tem dogodku dejal direktor Bojan Korošec.

Pred svečano otvoritvijo je potekal razgovor med vodstvom bolnišnice in ministrom Gantarjerm. Pogovor je tekel predvsem okoli poslovanja bolnišnice 2011, varčevalnih ukrepih v obdobji 2012 – 2014 ter načrtih za poslovanje v naprej.

Minister za zdravje mag. Tomaž Gantar je ob tem dejal: »Zelo nas veseli, da se nahajamo v zdravstveni ustanovi, ki je lahko vzor podobnim drugim slovenskim institucijam. Naredila je kar nekaj velikih korakov naprej. Vsi kazalci kažejo na to, da je usmeritev vodstva bolnišnice pravilna ter prinaša dobre rezultate, kot je npr. zmanjšanje izgube iz preteklega leta, kar nekaj uspešnih premikov na strokovnem področju, zelo uspešna akreditacija, so med prvimi, ki so pristopili k črpanju evropskih sredstev. Pridobljena akreditacija ima za seboj delo celotnega kolektiva. Lahko potrdim, da bomo z naše strani naredili vse, da v danih možnostih podpremo prizadevanja vodstva pri uresničitvi ambicioznih načrtov«

Projekt energetske sanacije je največji projekt Splošne bolnišnice Murska Sobota. Posamezne faze energetske sanacije so zajemale obnovo fasad in zamenjavo oken, optimizacijo ogrevalnih, hladilnih, klimatskih in prezračevalnih sistemov, energetsko učinkovito proizvodnjo in distribucijo energije s tretjo generacijo in vgradnjo nizkotemperaturnih kotlov in rabo obnovljivih virov energije s toplotnimi črpalkami in energetsko učinkovito razsvetljavo. Skupna vrednost projekta znaša 6,5 milijona evrov, od tega je 4,8 milijona evrov nepovratnih sredstev kot namenska sredstva kohezijskega sklada, opredeljena v okviru prednostne usmeritve »ENERGETSKA SANACIJA IN TRAJNOSTNA GRADNJA STVAB« v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, 85 odstotkov iz strani razvojne prioritete »TRAJNOSTNA RABA ENERGIJE», 15 odstotkov je iz proračuna republike Slovenije ter 1,6 milijona evrov dolgoročnega kredita bolnišnice.