Aktualni dogodki

Novice

11. Multidisciplinarna izobraževalna šola za strokovno javnost »SUHO OKO JE BOLEZEN«

16.06.2017

Murska Sobota, 16. junij - Sindrom suhega očesa je ena najpogostejših očesnih bolezni in najpogostejših vzrokov, da se ljudje odločijo za očesni pregled.  Veliko ljudi se srečuje z občutkom suhosti očesa ali pretiranim solzenjem, pa temu ne namenijo dovolj pozornosti. Blažje težave lahko omilijo ljudje sami, pri resnejših je potrebna pomoč očesnega zdravnika. Očesni oddelek Splošne bolnišnice Murska Sobota v sodelovanju s Pomurskim zdravniškim društvom in Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja v sredo, 21. junija organizira že 11. izobraževalno šolo o tovrstni problematiki. 

Suhe oči so multifaktorska bolezen solz in očesne površine, ki se kaže s simptomi neugodja, motnjami vida in nestabilnim solznim filmom. Pojavnost bolezni se s staranjem prebivalstva in sodobnim načinom življenja še povečuje. Svoj delež prispevajo tudi vsakodnevni dejavniki, kot so suh in klimatiziran zrak, zakajenost prostorov, cvetni prah, umazanija, uporaba kontaktnih leč, delo pred računalniškim zaslonom.  

Očesni zdravnik bolniku po anamnezi, kliničnem pregledu in različnih diagnostičnih testih pojasni, za kakšno bolezen gre, kakšni so načini zdravljenja in kaj lahko bolnik pričakuje. To ni bolezen, ki bi jo lahko ozdravili, lahko pa se zdravi in poskuša omiliti težave v vsakdanjem življenju.

Na 11. Multidisciplinarni izobraževalni šoli za strokovno javnost »Suho oko je bolezen«, ki jo v sredo, 21. junija, v Termah Vivat, v Moravskih Toplicah organizirajo Očesni oddelek SB MS, Pomursko zdravniško društvo in Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja, bo bolezen predstavljena iz različnih perspektiv zdravniške stroke in zdravstvene nege. Več o programu lahko preberete na spletni strani SB MS.

Program


GRADBENA DELA NA INFEKCIJSKEM ODDELKU

05.06.2017

V mesecu juniju bodo na Infekcijskem oddelku potekala gradbena dela.

Pacientom in obiskovalcem se opravičujemo zaradi hrupa in jih prosimo za razumevanje.

 

VODSTVO BOLNIŠNICE IN INFEKCIJSKI ODDELEK


Prvo strokovno srečanje v pomurskem prostoru »OKUŽBE POVEZANE Z ZDRAVSTVOM V POMURJU - DEDIŠČINA PRETEKLOSTI IN IZZIVI PRIHODNOSTI«

05.06.2017

Murska Sobota, 5. junij - Bolnišnične okužbe veljajo za enega večjih javno zdravstvenih problemov v svetu, Evropi in tudi v Sloveniji. Ni jih mogoče popolnoma preprečiti, lahko pa zelo uspešno znižujemo njihovo pogostost. Splošna bolnišnica Murska Sobota v sodelovanju z Društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja ta petek organizira 1. strokovno srečanje v pomurskem prostoru o tovrstni problematiki.

Zdravstvena dejavnost je področje z visokim tveganjem za nastanek okužb, ki pri bolniku niso posledica bolezni, ampak nastanejo kot posledica zdravljenja, diagnostično terapevtskih postopkov in postopkov zdravstvene nege. Bolnišnične okužbe predstavljajo najpogostejši zaplet zdravljenja v bolnišnici. Prizadenejo lahko vsak organ in vse dele telesa, najpogostejše pa so okužbe sečil in kirurških ran. Zbolijo bolniki, lahko tudi zdravstveno osebje. Povzročajo jih različni mikroorganizmi, najpogosteje na antibiotike odporne bakterije. Izvor bolnišničnih okužb so bolniki, zdravstveno osebje, obiskovalci, bolnikova okolica s kontaminiranimi predmeti in površinami. Ukrepi za preprečevanje bolnišničnih okužb so znani, najpomembnejša je higiena rok, ki je temeljni ukrep za obvladovanje in preprečevanje okužb, ki so povezane z zdravstvom oziroma zdravstveno dejavnostjo.
Zakon o nalezljivih boleznih (Ur. l. RS, št. 33/06) in Pravilnik o pogojih za pripravo in izvajanje programa preprečevanja in obvladovanja bolnišničnih okužb določata pravne podlage za pripravo programa preprečevanja in obvladovanja bolnišničnih okužb v zdravstvenih ustanovah. Program preprečevanja bolnišničnih okužb temelji na sodelovanju multidisciplinarnega tima, ki je povezan v komisijo za obvladovanje bolnišničnih okužb (KOBO). V murskosoboški bolnišnici so v timu poleg strokovnjakov iz bolnišnice tudi zunanji sodelavci z dodatnimi znanji, ki  se aktivno vključujejo  v delo na tem področju. KOBO skrbi za celoten program preprečevanja bolnišničnih okužb v ustanovi. Deluje kot povezovalni in svetovalni organ med vodstvom in zdravstvenimi strokovnjaki na področju preprečevanja bolnišničnih okužb. Strokovnjaki ves čas sodelujejo tudi z Nacionalno komisijo za obvladovanje bolnišničnih okužb (NAKOBO). 
V Splošni bolnišnici Murska Sobota si  prizadevajo s pomočjo številnih aktivnosti zagotavljati varno oskrbo bolnikov, varno delovno okolje zaposlenih in varno okolje za vse obiskovalce. Med zelo pomembnimi področji je obvladovanje bolnišničnih okužb oziroma okužb povezanih z zdravstvom. Zato v sodelovanju z Društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja v petek, 9. junija 2017, v hotelu Vivat, v Moravskih Toplicah organizirajo 1. strokovno srečanje v pomurskem prostoru » OKUŽBE POVEZANE Z ZDRAVSTVOM V POMURJU - DEDIŠČINA PRETEKLOSTI IN IZZIVI PRIHODNOSTI«, ki je namenjeno zdravnikom, medicinskim sestram in ostalim zdravstvenim delavcem iz Pomurja in je hkrati redno strokovno srečanje zdravnikov in medicinskih sester za obvladovanje bolnišničnih okužb iz slovenskih bolnišnic ter drugih zdravstvenih zavodov. Srečanje se bo zaključilo z okroglo mizo ob 14. uri, na kateri bodo sodelovali strokovnjaki s tega področja.

PROGRAM STROKOVNEGA SREČANJA